Odvodňovacie rigoly na Horárskej ul. v Prešove budú čistiť odsúdení.

23.05.2011 Prešov

Prešov 23. mája (TASR) – Odvodňovacie rigoly nad Horárskou ulicou v Prešove začnú tento týždeň prečisťovať odsúdení z prešovského Ústavu pre výkon trestu. Výkopy odvodňovacích rigolov začalo mesto realizovať v rámci záchranných a zabezpečovacích prác pred rokom, keď došlo na spomínanej ulici po niekoľkodňových intenzívnych zrážkach k zosuvu svahu a k poškodeniu niekoľkých domov.
V rámci opatrení bol vybudovaný aj úsek dažďovej kanalizácie odvádzajúcej povrchové vody, ktoré stekali z priľahlých lesných pozemkov.
Mesto už má k dispozícii správu z geologického prieskumu v lokalitách Horárska a Pod Wilec hôrkou, ktorá zároveň obsahuje aj návrh súboru opatrení na sanáciu svahu a zamedzenie ďalších zosuvov. Tie si v konečnom dôsledku môžu vyžiadať niekoľko miliónov eur a financovať by ich mal štát.
Ľudia z tejto časti Prešova sa podľa viceprimátora Reného Puchera obávajú, aby medzitým nedošlo v prípade veľkých zrážok k ďalšiemu podmáčaniu pôdy a ohrozeniu ich obydlí. Radnica sa rozhodla, že pokiaľ budú uvoľnené prostriedky na komplexné riešenia, bude realizovať kroky, ktoré nie sú finančne zaťažujúce a pomôžu pri sanácii svahu.
"Už existujúce rigoly v dĺžke asi 300 metrov, ktoré boli vykopané v lesnom poraste nad Horárskou ulicou, vyčistíme, rozšírime a vyspádujeme. Približne 10 dní na tom bude pracovať 10 až 15 odsúdených," konštatoval Pucher. Dodal, že aj keď nejde o definitívne riešenie, podľa odborníkov by takto realizované práce mali zabezpečiť odtekanie vody zo svahu.
Radnica na tieto práce využije zdroje z mestského rozpočtu. Viceprimátor vysvetlil, že mesto každý rok uzatvára s ústavom na výkon väzby rámcovú zmluvu o dielo, tá je zahrnutá v rozpočte a práve na takéto práce môže potom využiť odsúdených.
Podľa Puchera stále nie je doriešený odvodňovací rigol v ďalšej ohrozenej lokalite pri ceste Pod Wilec hôrkou. Predpokladá, že na jeho zabezpečenie by sa mohli ešte v tomto roku využiť prostriedky z protipovodňového fondu.
 

Vyberte región

mark